Het sprookje van klei

Er was eens een bolletje klei met  ‘kom’ allures. Zij vroeg aan de pottenbakker; ‘kun je mij tot een mooi blauw kommetje maken?’ Dat wilde de pottenbakker wel en ging aan de slag.

Klei op de draaischijfNadat Klei op de draaischijf gegooid was centreerde de pottenbakker haar precies in het midden van de schijf. De schijf draaide heel snel waardoor dit makkelijker ging.

Kommetje van klei op de draaitafelToen ze precies in het midden lag drukte de pottenbakker een gaatje in het midden en vormde daaruit het kommetje; eerst nog vrij dik en laag, maar na een aantal minuten voelde Klei dat ze een mooi dun kommetje werd. ‘ Zo’ zei de pottenbakker, ‘Nu moet je een dagje drogen zodat ik je op kan pakken zonder dat je vervormd.

Klei kommetje op de draaischijfDe volgende dag was Klei Kommetje wat steviger geworden. De pottenbakker zette haar op haar kop terug op de draaischijf en zette haar met wat klompjes klei vast zodat ze tijdens het draaien niet van de schijf zou vliegen.

Klei kommetje met behulp van afdraai ijzer modellerenMet een afdraai ijzer bracht ze de voet van Klei Kommetje in model.

Klei kommetje klaar om te drogen‘Nu moet je een weekje drogen voordat je de oven in mag.’ , zei de pottenbakker, en zette haar in een stelling.

Klei kommetje in oven van wel 1000 gradenNa een week ging Klei Kommetje voor een dag en nacht de oven in. Het was daar wel 1000 graden! Toen de pottenbakker haar weer uit de oven haalde was ze een heel stuk steviger en had een andere kleur gekregen.

Klei kommetje krijgt met glazuurspuit een wittig poederlaagje opgespoten.‘Nu heb je alleen nog een glazuurlaagje nodig.’ Zei de pottenbakker. Ze zette Klei Kommetje in de spuitcabine en met een glazuurspuit kreeg ze een wittig poederlaagje opgespoten. ‘Nog 1 dagje drogen en dan mag je voor de laatste keer de oven in.’

Klei kommetje stralend blauw en glanzend uit de oven.De volgende dag zette de pottenbakker Klei Kommetje inderdaad met nog heel veel andere kommetjes en bekertjes in de oven…deze keer werd de oven nog heter; wel 1100 graden en ook weer voor een dag en een nacht. En toen Klei kommetje toen de oven uitkwam was ze helemaal blauw en glanzend. ‘Ben je blij Klei?’ vroeg de pottenbakker. En Klei Kommetje kon alleen maar glimmen van trots!!