Over Jera

 

De naam Jera is ontleend aan de twaalfde rune uit de jonge Futhark reeks; Jera genaamd. Deze rune staat voor voltooiing door verandering op het juiste moment. De rune komt terug in mijn logo, maar ook mijn werkstukken signeer ik hiermee.

Hoe het begon

Na ruim 10 jaar achter de schopschijf heb ik van 2007 tot 2010 de ambachtelijke opleiding tot keramist gevolgd aan de SBB in Gouda, met aansluitend het extra leerjaar draaien bij Mathieu Giessen. Vanaf die tijd ben ik op elektrische schijven gaan werken en werk ik alleen nog op een schopschijf tijdens demonstraties en evenementen.

Elly van Leeuwen aan het werk achter haar pottenbakkersschijfIk heb me gespecialiseerd in het maken van historisch correct aardewerk. Voor het maken hiervan is onderzoek noodzakelijk. Maar gaandeweg heb ik ontdekt hoe boeiend documentatie hierover kan zijn! Bijna alles aan dit aardewerk is functioneel, en veel vormen van nu zijn terug te voeren op kennis van toen.

Naast historisch correct werk, maak ik ook vrij werk al dan niet op bestelling. Over het algemeen kan ik op basis van een foto of goede omschrijving van het beoogde werk behoorlijk voldoen aan wensen.

Demonstraties

Elly van Leeuwen aan het werk achter de pottenbakkersdraaischijfZo nu en dan neem ik deel aan middeleeuwse evenementen, waar ik laat zien hoe het aardewerk op de middeleeuwse schopschijf vervaardigd werd. Daarnaast heb ik altijd middeleeuws aardewerk bij me waar een interessant verhaal aan vast zit; een snotneus, babyflesje, een lavabo; zoals eerder vermeld; alles aan het aardewerk heeft een functie die ik graag wil uitleggen.